nurmenmarkku Monista asioista mielipide - harvoista jopa oikea!

Helsinki ei selviäisi ilman Suomea!

Aika ajoin, ja varsinkin näin taloudellisen laman aikaan, kahtiajako Helsingin seudun ja muun Suomen välillä nousee esille.

 

Erityisesti lukemalla valtakunnan (=Helsingin) ykkösmediaa eli Helsingin Sanomia, saa mm. ymmärtää kuinka marginaalinen rooli muulla Suomella on Suomelle.

 

Tiedetään, että ”pääkaupunkiseutu maksaa pelkkinä kuntien tulolontauksina yli 500 miljoonaa euroa joka vuosi elinkelvottomille maaseututukunnille” jne. ”Landella” ei ole juuri mitään annettavaa stadille. Luullaan!

 

Helsingissä syntyneenä olen tottunut lukemaan Helsingin Sanomia maaseudulla jo yli 50 vuoden ajan. Kun ikää karttuu, alkavat lehden kuolinilmoitukset kiinnostaa aiempaa enemmän. Moni aikuinen lukija varmaan tunnistaa asian omakohtaisesti.

 

Mutta Helsingin Sanomien Kuolleita-osasto ei ole pelkkä alusta surutyön tekemiseen tai tiedottamiseen. Se antaa pohdittavaa niin demokrafiasta kuin sosiologiasta kiinnostuneelle. Ja kiistämätöntä aineistoa Suomen kahtiajaon taustojen ymmärtämiseen.

 

Olen sunnuntaiaamujen rauhassa tehnyt tilastoa. Valtaosassa kuolinilmoituksissa mainitaan vainajan syntymäpaikka. Se on epätieteellisen seurantani mukaan vain n. 30%:lla Helsinki ja n. 70%:lla muu paikka Suomessa. Siis siellä ”landella”. Helsingissä syntyneiden osuus on vieläkin pienempi, jos tarkastellaan vain isoja, vähintään kaksipalstaisia ilmoituksia. Ne ovat luonnollisesti kalliimpia.

 

Mitä tästä kaikesta voin päätellä? Ainakin sen että muualta muuttaneet ovat kuolinilmoitustilastossa yliedustettuja, sillä uskoisin paljasjalkaisia helsinkiläisiä olevan enemmistö kaupungin asukkaista. Ainakin monen ”stadilaisen” puheista voisi kuvitella, ettei stadissa muunlaista väkeä asukaan.

 

Maaseudulla syntyneet ovat antaneet elämäntyöllään merkittävän panoksen Helsingin hyväksi muutettuaan sinne. Näkyypä heillä menneen taloudellisestikin niin hyvin, että omaisilla on varaa ilmoitella kalliisti.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kyllähän eräs suuri ajattelija on lausunut että Suomi on vain alaviite Turun historiassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Joskus 70-luvulla olin matkustamassa linja-autolla Turusta Helsinkiin. Asuin siihen aikaan Hyrylässä ja tapanani oli aina bussiin mennessäni ostaa lippu kuljettajalta sanoen: "kaupunkiin".

Mitenkään halveksimatta tai briljeeraamatta kysyin Turun linja-autoasemalla virkailijalta: "Koska lähtee seuraava bussi kaupunkiin". Virkailija huusi takahuoneeseen: "Merja, kosk´ lähtte seuraava bussi Naantalii?"

Toimituksen poiminnat