Suomi 100 – 95 rauhan ja kehityksen vuotta

Kuten jotkut tämän palstan lukijat ehkä huomasivatkin, HS julkaisi viime viikolla mielipidesivullaan kirjoitukseni, jossa käsittelin Suomen itsenäisyyden juhlintaa mm. näin:

Ensi vuosi on Suomen 100-vuotisjuhlavuosi. Sitä on jo pitkään valmisteltu virallisesti ja hieman epävirallisemminkin. Eläkeläisikään ehtineenä muistaa jo aika monet Suomen tasavuosijuhlat.

Mitä on jäänyt mieleen?

Aivan sama, jonka kotikylän koululaiset ilmaisivat paikallislehden haastattelussa. Suomen Itsenäisyyspäivää vietetään ”liputuksella, laulamalla surullisia lauluja ja muistelemalla niitä kuolemia”.

Jos haluaisimme niin nähdä, itsenäisyyden juhlinta voisi olla iloinen asia.

Perusteluna valoisuudelle näen sen, että Suomen itsenäisyys on kehittynyt pääosin rauhan töissä.

Suomen itsenäisyyden juhlimisen vallitsevaan eetokseen voi omakohtaisesti päästä sisään enää vain pieni osa suomalaisista.

Sille, joka on syntynyt toukokuussa 1945 tai myöhemmin, juhlinnan kaava merkitsee omakohtaisesti kokemattomien aikojen kertausta. Nykyinen Suomen tasavallan presidenttikin kuuluu ikänsä puolesta ”osattomien” joukkoon.

Yhden tai useamman sota-ajan eläineitä suomalaisia on vain runsas 10% väestöstä!

Sen verran olen – osin aiemman asemani takia, osallistunut Itsenäisyyspäivän juhliin – että tiedän juhlayleisön muodostuvan juuri tuosta ennen toukokuuta 1945 syntyneiden alati pienevästä joukosta.

Olisi korkea aika ottaa itsenäisyyden juhlimiseen uusi näkökulma. Siksi ehdotinkin HS:ssa, että itsenäisyyden juhliminen voisi kuulua erityisesti nuorille ja että sen juhliminen voisi avautua tulevaisuuden suuntaan.

Ja mallia voisi tosiaankin ottaa vaikka Norjasta. Jos on nähnyt Norjan kansallispäivän (syttende mai) juhlan, tietää mitä tarkoitan. Juhlapäivän nimenkin osalta mallia voisi ottaa Norjasta!

nurmenmarkku
Sitoutumaton Turku

Enemmän vasemmalla kuin oikealla oleva, enemmän vihreä kuin sininen, eläkkeellä oleva vapaan sivistystyön virkamies, kansalaisopiston rehtori. Joskus kyyninen, usein skeptinen, mutta silti humanisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu