nurmenmarkku Monista asioista mielipide - harvoista jopa oikea!

Kaikki blogit puheenaiheesta Historia-ja yhteiskuntaoppi

Maa ja maailma jossa olisi hyvä elää

 

Varmaan 100 vuotias Suomi / Finland kuuluu kärkijoukkoon tässä suhteessa. En ole valtiotieteilijä, mutta jokaisen olisi hyvä miettiä hieman sellaisiakin asioita, jotta yhteiskunta ja demokratia toimisi.

”8. Valtiomuodostuman luonne

Olipa kysymyksessä mikä ihmisten luoma hallitusjärjestelmä hyvänsä, sen ainoa pyhä ominaisuus on valtiovallan jako toimeenpanevan, lakiasäätävän ja oikeudellisen toiminnan kolmeen osa-alueeseen.

Kellä on ylin päätäntävalta kunnissa? Kansalaiset eivät tiedä?

Suomalaiset tuntevat erittäin huonosti kunnallisen demokratian mekanismit. Ainoataan 38% tietää, kuka käyttää kunnissa ylintä päätäntävaltaa. Myöskään sitä, mitä valtuutetut tekevät, ei tunneta. Varsin karmeaa luettavaa.

Epätietoisimpia olivat varsinkin nuoret, pelkän peruskoulun käyneet. Kuitenkin kunnavaltuutettujen työtä arvostetaan? Vaikkei edes tiedetä mitä valtuutetut tekevät? Tämä kertoo siitä, että eri puolueiden vaaliteltoilla on paljon töitä tämän tietämyksen lisäämiseksi.

http://yle.fi/uutiset/3-9250983

Voisiko joku kertoa mikä on Kepu?

Syksy on kulunut varsin hauskoissa merkeissä. Olemme harjoitelleet lokakuun alkupuolelta asti Sähkeet Uutiskomediashowta ja koska yksi shown idea on tehdä lauluja ja sketsejä samoista aiheista kuin The Economist –lehti tekee juttunsa, laulun aiheet eivät ole niitä helpoimpia. Esimeriksi euron tuloa käsitellään laulussa Leikkikalu.Tässä siitä katkelma keskeltä:

”Kun kasvoin sitten suureksi

tuli musta aikuinen,

kuului uutisista kummia,

tulee valuutta yhteinen.

Se euro silloin vielä ollut ei

Näennäisdemokratiaa

Sukututkimusen taholla joku taho yrittää kieltää kaiken materiaalin tutkimisen alle 100v. vanhoista asiakirjoista. Taitaa olla jo myöhäistä, sillä suomalaiset on innokkaita sukututkijoita. Minäkin hurahdin tutkimaan omia sukujuuriani ja tiedän aika pitkälle kuka olen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä